Hogyan működnek a klíma berendezések a lakásokban?

A nyári melegben szinte áldás, ha van lakásunkban egy klíma, hiszen csak egy ventillátorral sokszor elviselhetetlen a hőség. Emiatt napjainkban egyre elterjedtebbek lettek a klímaberendezések, így fontos közelebbről is megismernünk őket. Ennek érdekében a mostaniakban arról beszélünk rövidebben, hogyan működnek a klíma berendezések a lakásokban.
Hogyan működnek a klíma berendezések a lakásokban?

Otthoni inverteres klímák felépítése

Az otthoni inverteres klímák esetében elmondhatjuk, hogy osztott rendszerrel rendelkeznek, vagyis beltéri és kültéri egységgel is el vannak látva. Ezeket többnyire egy rézcső kapcsolja egybe, amit a falon át vezetnek. Egy kompresszorral történik a hűtőközegnek a kitágulása, valamint összenyomása a két egység közt. Majd végül lakásunk melege a kültéri egységen át távozik.

Klíma rendszer felépítése

A klíma rendszerek működéséről annyit érdemes tudnunk, hogy minden esetben a kültéri egységnél távozik a meleg levegő. Elmondhatjuk, hogy a beltéri egység esetében a helység levegőjét a hűtőegységen át áramoltatja a klíma, ezáltal lehűtve lakásunkat.

A klíma az áramot elektromos vezetékeken keresztül kapja, ami a két részt is összeköti. Klímánknak fontos része még a cseppvízcső is, aminek a szerepe a nedvességnek a kivezetése vagy lefolyóba vagy éppen a szabadba. Ennek a cseppvíznek a mennyisége számos dologtól függhet. Ezek között befolyásolhatja a mennyiségét a személyek száma, pára valamint a helyiségnek a funkciója is. Nagyon fontos ezeknél a berendezéseknél a rendszeres ellenőrzés, hiszen így nagyobb problémákat kerülhetünk el.

Mire figyeljünk otthoni klíma használat során?

A klímákról elmondhatjuk, hogy otthonunkba nem szállítanak friss levegőt, hiszen egy zárt rendszer. Emiatt rendkívül fontos az, hogy gyakran szellőztessünk, hiszen ennek hiányában közérzetünk romolhat, valamint megfájdulhat a fejünk is. Ez leginkább a hálószobák esetében fontos valamint azokon a helyeken ahol több fő is tartózkodik.

Ezek betartásával szuper társunk lehet egy klíma, így mindenkép érdemes lehet elgondolkodni a vásárlásán. Abban az esetben, ha az üzletekben nem találtuk volna meg a tökéletes darabot a klíma berendezések webáruháza biztosan segíteni tud majd nekünk ebben.

Klíma hőfok beállítása

Sokan hiszik azt, hogy a klíma irányítóját nyomkodva a hőmérsékletet is lehet állítani. Nos, ez egyáltalán nem így van, mivel csupán a kapcsolódási pontokat állíthatjuk vele. Emiatt a kiáramló levegő hőmérséklete mindig ugyanaz, körülbelül 10-14 fok. A kapcsoló csakis arra nyújt nekünk lehetőséget, hogy állítsuk a ki valamint bekapcsolási hőfokot, valamint a hűtésnek az intenzitását.

Érdemes még tudnunk, hogy a berendezés akkor is üzemel, vagyis keringeti a levegőt, amikor nem szállít az hűtőközeget. Abban az esetben, ha eléri a kellő hőmérsékletet csakis keringető üzemben működik.

Összegezve

Nyáron tehát mindenképp hasznát vehetjük egy klímaberendezésnek otthonunkban, ám fontos ismernünk ehhez a működését, felépítését is.

Kapcsolódó cikkek

Szauna építés - megnőtt rá az igény - egyre többen vágynak saját szaunára

Szauna építés - megnőtt rá az igény

Mivel a koronavírus miatt zárva tartottak a fitneszstúdiók és a fürdők, nőtt a kereslet az otthoni szaunák iránt.

Ötletek és tippek az új homlokzathoz

Ötletek és tippek az új homlokzathoz

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár ötletet és tippet az új homlokzathoz, amik között a homlokzat típusokkal is foglalkozunk majd az ideális döntés érdekében.

Ezek a legfontosabb májusi teendők a kiskertben

Ezek a legfontosabb májusi teendők a kiskertben

Májusban is bőven akad teendő a kertben. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tennivalókat.