Amit a rumokról feltétlenül tudnod kell

Az alkoholos italok trendjében új feltörekvő ital a rum. Egy időben a vodka volt a menő, azt váltotta a gin és most a rum tűnik a bárok koronázatlan királyának...
Amit a rumokról feltétlenül tudnod kell
 

Gin vagy rum?

Leginkább mindkettő. A gin már évek óta toplistás, de elsősorban a long drinkek alapja. Egy jó rumot viszont tisztán kell inni. A rum nem felváltja a gint, inkább kiegészíti. Ki kell ezt is próbálni. A rum sokszínű. Korától és tárolásától függően lehet édesebb, intenzívebb. Ha tisztán, aperitifként fogyasztjuk, akkor ideális lehet egy spanyol változat a maga inkább édesebb, könnyedebb ízvilágával. A fehérrumot inkább long drinkek, ritkán koktélok alapjaként használják. A rum egzotikus ital, hiszen a Kanári-szigetekről, Afrikából, a Karibi-térségből, az Indiai-óceáni szigetvilágból, dél-keleti országokból és a déli tengerekről is származhat.

Milyen márkát kósoljunk?

A legjobb rumokat általában a gyártóhelyek üzemeiben lehet kóstolni. A Kanári-szigeteken is találhatunk néhány kiváló minőséget gyártó szeszfőzdét, például a Ron Aldea-t La Palmában, Gran Canarián, Guajiro-t Teneriffén, de más szeszfőzdékben is kellemes meglepetésekre is akadhatunk. Szaküzletekben kérhetünk tanácsot a nagy választékban történő tájékozódásra, de a szupermarketekben is rábukkanhatunk néhány nagy márkára egész megfizethető áron.

A drágább kategóriás rumok a guatemala-i Zacapa sok bárban kapható, az édesebb, gyümölcsösebb Botucal Venezuelából egy ígéretes, megfizethető kategória. Inkább száraz és intenzív a barbadosi Mount Gay, a száraz és kissé édes Ron Barcelo a Dominikai Köztársaságból. Fehérrumokból a klasszikus Bacardi, Havanna Club - az utóbbi talán picit gyümölcsösebb - megfelel long drinkek elkészítésére és általában mindenhol elérhetőek. Ezekkel biztos nem lövünk mellé! Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy megtaláljuk a legjobbat, találjunk olyan helyet, ahol – a borhoz, whiskey-hez hasonlóan – kóstolhatunk többfajta rumot, és válasszuk ki azt, ami számunkra a legmegfelelőbb!

"Tres Hombres"

A bárokba általában nagykereskedőkön keresztül jut el vagy a „Tres Hombres” áruszállító vitorláshajóval. A „Tres Hombres”-t két holland és egy osztrák fiú alapította. Egy óriásvitorlással járják a tengereket, a Zöld-foki szigeteket, a Karib-tengert, az Azori-tengert és utazásaik során begyűjtik a hordókban tárolt és szállított rumot, kakaót, kávét. Közel 40 tonna árut szállítanak környezetbarát módon az egzotikus helyekről Európába. Az átkelés során a szeszeket folyamatosan mozgatják a fahordóban, így sokkal gyorsabban elnyeli a hordó aromáit. „Minden lépésünkbe beépítjük értékeinket. Az óceánon csak a szél erejével szállítunk fenntartható rakományt, organikus vitorlás hajtású termékeket árulunk, fiatal tengerészeket oktatunk és fenntartjuk hagyományos motor nélküli vitorlás flottánkat. Szenvedélyes közösségünkkel felhívjuk a figyelmet a tiszta szállítás alternatív lehetőségeire. Hatással vagyunk az áruk világszerte történő szállításának pozitív változásaira” – mondja magáról a „Tres Hombres”. A szenvedélyből lett üzleti vállalkozás hajója egész évben járja a világot, sőt akár gyakornokként bárki csatlakozhat hozzájuk!

+ 1 recept

A Cuba Libre-t talán mindenki ismeri, mint a klasszikus rumalapú long drinket. A Dark&Stormy Paul Felsing, nürnbergi bartender receptje: 4 cl barnarumot, 2 cl lime-lé, 8 cl gyömbérsör. A rumot, a sört és a szirupot keverjük vagy rázzuk össze. Tegyünk bele jeget, díszítsük lime-mal és már kész is!

Kizárólag 18 éven felüliek figyelmébe!

Kapcsolódó cikkek

Két egyszerű és finom sörös étel

Két egyszerű és finom sörrel készült étel

A sör felhasználásának több módja is van, mint gondolnád. Ízes és egészséges ételek készülnek a folyékony kenyér segítségével.

Nincs több kínos csend, ha kipróbálod ezeket a technikákat

Szakítsd félbe a kínos csendet! Csevej-gyorstalpaló szűkszavúaknak

Ha nem vagy szószátyár típus, de legalább néha elkerülnéd a kínos hallgatásokat, az alábbi trükköket neked találták ki.

Eladta szerzői jogait Shakira is

Szerzői jog eladó! Shakira is beállt a sorba

A dalszerzők egymás után adják el megaslágereik szerzői jogát. Ki, miért és mennyiért? Erről mesélt Merck Mercuiriadis, a zenei iparmágnás.