Amit a rumokról feltétlenül tudnod kell

Az alkoholos italok trendjében új feltörekvő ital a rum. Egy időben a vodka volt a menő, azt váltotta a gin és most a rum tűnik a bárok koronázatlan királyának...
Amit a rumokról feltétlenül tudnod kell

Gin vagy rum?

Leginkább mindkettő. A gin már évek óta toplistás, de elsősorban a long drinkek alapja. Egy jó rumot viszont tisztán kell inni. A rum nem felváltja a gint, inkább kiegészíti. Ki kell ezt is próbálni. A rum sokszínű. Korától és tárolásától függően lehet édesebb, intenzívebb. Ha tisztán, aperitifként fogyasztjuk, akkor ideális lehet egy spanyol változat a maga inkább édesebb, könnyedebb ízvilágával. A fehérrumot inkább long drinkek, ritkán koktélok alapjaként használják. A rum egzotikus ital, hiszen a Kanári-szigetekről, Afrikából, a Karibi-térségből, az Indiai-óceáni szigetvilágból, dél-keleti országokból és a déli tengerekről is származhat.

Milyen márkát kósoljunk?

A legjobb rumokat általában a gyártóhelyek üzemeiben lehet kóstolni. A Kanári-szigeteken is találhatunk néhány kiváló minőséget gyártó szeszfőzdét, például a Ron Aldea-t La Palmában, Gran Canarián, Guajiro-t Teneriffén, de más szeszfőzdékben is kellemes meglepetésekre is akadhatunk. Szaküzletekben kérhetünk tanácsot a nagy választékban történő tájékozódásra, de a szupermarketekben is rábukkanhatunk néhány nagy márkára egész megfizethető áron.

A drágább kategóriás rumok a guatemala-i Zacapa sok bárban kapható, az édesebb, gyümölcsösebb Botucal Venezuelából egy ígéretes, megfizethető kategória. Inkább száraz és intenzív a barbadosi Mount Gay, a száraz és kissé édes Ron Barcelo a Dominikai Köztársaságból. Fehérrumokból a klasszikus Bacardi, Havanna Club - az utóbbi talán picit gyümölcsösebb - megfelel long drinkek elkészítésére és általában mindenhol elérhetőek. Ezekkel biztos nem lövünk mellé! Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy megtaláljuk a legjobbat, találjunk olyan helyet, ahol – a borhoz, whiskey-hez hasonlóan – kóstolhatunk többfajta rumot, és válasszuk ki azt, ami számunkra a legmegfelelőbb!

"Tres Hombres"

A bárokba általában nagykereskedőkön keresztül jut el vagy a „Tres Hombres” áruszállító vitorláshajóval. A „Tres Hombres”-t két holland és egy osztrák fiú alapította. Egy óriásvitorlással járják a tengereket, a Zöld-foki szigeteket, a Karib-tengert, az Azori-tengert és utazásaik során begyűjtik a hordókban tárolt és szállított rumot, kakaót, kávét. Közel 40 tonna árut szállítanak környezetbarát módon az egzotikus helyekről Európába. Az átkelés során a szeszeket folyamatosan mozgatják a fahordóban, így sokkal gyorsabban elnyeli a hordó aromáit. „Minden lépésünkbe beépítjük értékeinket. Az óceánon csak a szél erejével szállítunk fenntartható rakományt, organikus vitorlás hajtású termékeket árulunk, fiatal tengerészeket oktatunk és fenntartjuk hagyományos motor nélküli vitorlás flottánkat. Szenvedélyes közösségünkkel felhívjuk a figyelmet a tiszta szállítás alternatív lehetőségeire. Hatással vagyunk az áruk világszerte történő szállításának pozitív változásaira” – mondja magáról a „Tres Hombres”. A szenvedélyből lett üzleti vállalkozás hajója egész évben járja a világot, sőt akár gyakornokként bárki csatlakozhat hozzájuk!

+ 1 recept

A Cuba Libre-t talán mindenki ismeri, mint a klasszikus rumalapú long drinket. A Dark&Stormy Paul Felsing, nürnbergi bartender receptje: 4 cl barnarumot, 2 cl lime-lé, 8 cl gyömbérsör. A rumot, a sört és a szirupot keverjük vagy rázzuk össze. Tegyünk bele jeget, díszítsük lime-mal és már kész is!

Kizárólag 18 éven felüliek figyelmébe!

Kapcsolódó cikkek

Tényleg ciki, ha egy férfinek kicsi kutyája van?

Tényleg ciki, ha egy férfinek kicsi kutyája van?

Nem az eb mérete teszi az embert, vélekednek a tenyésztők.

Két egyszerű és finom sörös étel

Két egyszerű és finom sörrel készült étel

A sör felhasználásának több módja is van, mint gondolnád. Ízes és egészséges ételek készülnek a folyékony kenyér segítségével.