5 hétköznapi szokás, ami növeli a depresszió kockázatát

Észre sem veszed úgy lopakodik be az életedbe az árnyvilág. Ha úgy találod, az alábbiakkal te is több időt töltesz a kelleténél, érdemes változtatnod.
5 hétköznapi szokás, ami növeli a depresszió kockázatát

Nehéz időkben azok is hajlamosak kicsit negatívabban látni a világot, akiknek egyébként nem szokott ilyesmivel gondja adódni. Azoknak viszont, akik egyébként is rosszabbul viselnek bizonyos helyzeteket, különösen oda kell figyelni magukra, ha nem akarnak túl mélyre kerülni. Alább felsorolunk néhány olyan hétköznapi szokást, amit szinte mindannyian gyakorlunk. Nem mindegy viszont, hogy milyen mértékben, és az sem, hogy hat ez ránk, ezért érdemes figyelni ezekre. Közvetlenül egyik sem vezet depresszióhoz, de könnyen hozzájárulhatnak annak kialakulásához.

Ha azt érzed, nem vagy önmagad, és kezdenek a dolgok rosszra fordulni, kérj segítséget!

Gondoskodj magadról!

Vannak olyan szokások, amiknek az elhagyása máris jobbá teheti a hangulatodat anélkül, hogy komoly változásokat vezettél volna be. Ha felhagysz a mozgással, nemjársz sehova és otthon sem sportolsz, ha az étrended szegényessé válik, későn fekszel, akkor nem sok jót teszel a szervezeteddel. Vedd kézbe a dolgokat, próbálj kicsit mozogni, jobban enni, többet aludni, és meglásd, rögtön sokkal jobb lesz a kedved is, arról nem is szólva, hogy mennyivel több energiád lesz.

Túl sok feldolgozott élelmiszer

Nagyon finom, gyors és különben is a sorozathoz tökéletesen illik. A chips, a rágcsák, a rendelt pizza mind nagyon finomak, de sajnos hosszútávon szegényessé tehetik az étrended, ami az elhízás mellett rengeteg negatív lelki hozadékkal is jár. Ne tiltsd le magad végleg ezekről, de az ilyen ételek legyenek a fő táplálékaid.

Túl sok egyedül töltött idő

Egyedül lenni jó, de magányosnak lenni már sokkal kevésbé. Ha szívesen töltöd az időd egyedül, akkor szerencsés vagy, sőt. A minőségi egyedül töltött idő, amit élvezel, hasznos, nagyon jót tesz a mentális egészségednek, de annyira nem, hogy ha túlzásba viszed, ne forduljon meg ez a hatás éppen az ellenkezőjére. Éppen ezért fontos, hogy legyenek kapcsolataid, hidd el, a barátaid nevetségesen jót tesznek neked.

Egyszerre több képernyő

Megy a tévé, közben a laptopodon nézelődsz és a telefonodon csetelsz. Úgy tűnik, igazi képernyő-virtuóz vagy, de a multitasking a hétköznapokban nem annyira hasznos tulajdonság, amennyire az ember önéletrajzában. Éppen ezért próbáld kerülni a halmozást, koncentrálj inkább egy képernyőre, ezzel is elkerülheted, hogy teljesen kisüljön az agyad.

Túl kevés természet

A városi élet rengeteg előnnyel jár, viszont nem árt odafigyelni arra, hogy legalább néha láss valami zöldet azon kívül a növényen kívül, amit a kollégád nevelget az irodában az asztalán. Ha legalább hetente egyszer sikerül kiszakadnod a betonból a természetbe, sikerül annyi energiát gyűjtened, ami az egész következő héten képes táplálni. Ha ez nem is teljesen igaz, az biztos, hogy minél gyakrabban érdemes kirándulni, természetjárni, de legalább a közeli parkba elsétálni, mert egyszerűen jó. Emellett pedig jót is tesz.

Kapcsolódó cikkek

5 hétköznapi szokás, ami növeli a depresszió kockázatát

5 hétköznapi szokás, ami növeli a depresszió kockázatát

A mentális egészség nem vicc, éppen ezért kell ezzel is legalább olyan intenzitással foglalkozni, ahogy a testeddel.

Apatípusok a filmekből

Ilyen apatípusokra számíthat az udvarló

Az udvarlóknak nincs könnyű dolguk, hiszen a kiválasztott nő meghódítása mellett, a lány családjával is el kell fogadtatnia magát.

6 tipp az immunrendszer egészségéért

6 tipp az immunrendszer egészségéért

Nem is gondolnánk, néhány egyszerű tevékenységgel mennyit tehetünk a szervezetünkért.