Divatos és márkás sportcipők

A sportcipőktől a könnyű súlyt, a párnázást, a tartást és a kényelmes illeszkedést várjuk el.
Divatos és márkás sportcipők

Évente több száz férfi és női sportcipő kerül forgalomba, mellyel a gyártók igyekeznek segíteni abban, hogy megtaláljuk a legjobbat, és hogy megtapasztaljuk, hogyan fokozhatják kedvenc lábbelijeink az illeszkedést és a teljesítményt. Olvasson tovább, hogy megismerje a legfontosabb jellemzőket, valamint a hasznos vásárlási tippeket.

Hogyan válasszuk ki a legjobbat a sportcipők széles választékából?

Egyes futóknak nagyon fontos a cipők súlya, és a kutatások azt mutatják, hogy nehezebb cipővel több aerob energiát égetnek el. A könnyebb sportcipők viszont általában kevésbé csillapítanak, de az új középtalphabok most már „puhább” élményt tesznek lehetővé anélkül, hogy nagy súlyt adnának a cipőnek. Ha nagy távolságra megy, némi extra párnázás jobb megoldás lehet, mivel ez biztosítja a kényelmet és azt, hogy ne fájjon a lába a lábbeliben.

Akár szórakozásból, akár maratoni edzés miatt sportol, a megfelelő sportcipők tökéletes alapot biztosítanak az egész test számára, segíthetnek megelőzni a sérüléseket, és sokkal élvezetesebbé teszik a kilométereket. Két szó: tapadás és illeszkedés. Ezek legyenek meg, amikor a sportcipők hatalmas kínálatából választ, például Adidas, Nike, New Balance, Puma vagy Mizuno sneakereket. A hazai internetes boltokban ezek a termékek 20 és 50 ezer forintos áron szerezhetők be, ugyanakkor a minőségért muszáj többet adni.

Nézzük meg a legfontosabb döntési szempontokat, amelyek segíthetnek kiválasztani azt a cipőt, amely illeszkedik, és kényelmes a viselőjének:

  • Merre tervez futni? Leginkább az úton halad majd, vagy az ösvényeket és a kavicsos utakat részesíti előnyben? Választhat az országúti futás, a trail-futás vagy a cross-training sportcipők közül.

  • Szeretné úgy érezni, mintha felhőn futna, maximális párnával, vagy inkább érezné a talajt a lába alatt? A párnázottság – a középtalp alatti anyagvastagság és a hab szilárdsága – és a sarok ereszkedése két olyan tényező, amelyeket figyelembe kell venni a sportcipők vagy a futócipő építésénél.

  • Gondolja végig, hogy szükséges-e bizonyos típusú támogatás a járásához. A legtöbb futó semleges cipőt tud választani, de ha a lába hajlamos kifelé vagy befelé fordulni, akkor vannak olyan sportcipők, amelyek ebben segíthetnek.

  • Győződjön meg róla, hogy cipője jól illeszkedik-e. Cipőjének kezdettől fogva célszerű jól illeszkednie, függetlenül attól, hogy még szokatlan a sneaker.

A sokoldalú sportcipők

Az országúti futócipőket a járdára és az enyhe egyenetlenségekkel járó, tömött felületekre való alkalmi használatra tervezték. Könnyűek és rugalmasak annak érdekében, hogy párnázzák vagy stabilizálják a lábakat az ismétlődő lépések során, a kemény, egyenletes felületeken. A legjobb azok számára, akik járdán, úton, futópadon vagy pályán futnak. Az országúti futócipők laposabb, simább talppal rendelkeznek, így egyenletes felületet hoznak létre a kövezett utakon való futáshoz.

A futócipőket sziklákkal, sárral, gyökerekkel vagy egyéb akadályokkal teli tereputakra tervezték.

A jobb tapadás érdekében néha ezek a sportcipők lemezekkel vannak megerősítve, hogy megvédjék lábát a szikláktól vagy az éles tárgyaktól. Általában merevebbek a középtalpaknál, hogy így nagyobb tartást biztosítsanak egyenetlen utakon és felületeken.

Az úgynevezett crosstraining sportcipőket tornatermi edzésekhez vagy egyensúlyozási tevékenységekhez tervezték, ahol a talajjal való szorosabb érintkezés előnyösebb, mint a vastag platformtalp.

Vásárlás előtt

Legyen tisztában a márka illeszkedéseivel. Minden márkának megvan a saját szabadalmaztatott lábmodellje, vagyis ismertetőjegye, ennek megfelelően fog illeszkedni. Fűzze be jól a cipőjét: bizonyos fűzési technikák javíthatják cipője illeszkedését. A sportcipők vásárlásakor a kényelem legyen az elsődleges szempont, ne az ár vagy maga a márka!

Kapcsolódó cikkek