Navigációs eszközök – mutatjuk mit érdemes beszerezni a hajóra

Navigációs műszerek és eszközök nélkül nincs navigáció. Az egyik legnépszerűbb navigációs eszköz, az iránytű. A mai, modern világunkban is. Az iránytű éppen olyan aktuális, mint néhány száz évvel ezelőtt, a hajósok egyik kincse és esküsznek rá, hogy ez az egyik leghasznosabb navigációs eszköz a hajón, amit csak el tudnak képzelni.
Navigációs eszközök – mutatjuk mit érdemes beszerezni a hajóra

Amikor valaki hajókázik, nem csak a tájban gyönyörködik, hanem komoly feladata is vannak és komoly hajózási és egyéb ismerettel kell rendelkeznie. Tudnia, ismernie kell a hajó helyzetét, irányát, sebességét, illetve jó, ha tudja a szél sebességét és irányát is.

A GPS technológia megjelenése előtt a tengerészek papíralapú hajózási térképeket használtak. A hajózási térképek területén azonban a tendencia nagyrészt a digitalizáció felé halad. Az elektromos térképek ma már sokkal tisztább és olvashatóbb térképeket biztosítanak a hajósok számára. Semmivel sem rosszabbak, mint a hagyományos térképek, hiszen minden olyan alapvető információt tartalmaznak, mint a papírlapú változatok. A legtöbb térképolvasóval interaktívak és kompatibilisek. A térképek olvasásához GPS – eszközre vagy GPS – diagramrajzolóra van szükség, amely a kapott műholdas jelek segítségével jeleníti meg a pozícióját. Különböző GPS- eszközök és GPS – diagramrajzolók vannak a piacon. Ezek az eszközök különböző méretű kijelzővel és fejlettebb, vagy kevésbé fejlettebb funkciókkal rendelkeznek.

Az elmúlt években a szonár - technológia is rendkívül sokat fejlődött. Ezzel a technológiával nem csak a víz mélységének mérésére van lehetőség, hanem akár azt is megtudhatjuk, hogy pontosan mi van a hajó alatt. A szonár - technológia segítségével fény derülhet arra, hogy van - e valamilyen veszély a hajó alatt, azaz van e alatta szikla, de azt is láthatjuk, ha szépséges halak, vagy gyönyörűséges korallzátonyok úszkálnak, lebegnek a vízben.

A szonár – technológiák közül vannak olyan szonár modellek, amelyek kifejezetten halkeresésre lettek kifejlesztve, ezért is ez a nevük, hogy szonár – halkeresők. A legnépszerűbbek a Hummunbird és a Garmin márkák, amelyek sűrített, nagy intenzitású radarimpulzus technológiát használnak. Mindkettő páratlan pontosságú és nagyon tiszta képet biztosít. Egyes szonár modellek GPS-t is tartalmaznak. Ezek a GPS-esek lehetővé teszik mindkét eszköz adatainak egyidejű megjelenítését ugyanazon a kijelzőn.

Vannak olyan navigációs eszközök, amelyeknek mindenképpen a hajón kell lenniük a hajó típusától és a használat típusától függetlenül. Minden hajótulajdonosnak rendelkeznie kell radarral, a vitorlázásához vagy a motorcsónakhoz használatos robotpilótával, vagy egy VHF tengeri rádióval.

Mivel a hajózás milyensége nagyban összefügg az időjárással, így a navigációs eszközök közül nem hiányozhatnak az időjárással kapcsolatos navigációs elemek sem. Ezek a navigációs eszközök például a barométerek, a szélmérők, a hőmérők vagy a barográfusok. Ez utóbbiak nem csak funkciót töltenek be, de nagyon hasznosak is, hiszen olyan modern technológiai termékek, amelyek magukba foglalják az elektronikus szél - és hőmérsékletmérőt és még iránytűt is tartalmaznak.

A navigációs eszközök sorából nem maradhatnak ki a távcsövek, teleszkópok, vagy éppen a konzolok okostelefonokhoz és más elektronikus eszközökhöz.

Manapság még olyan navigációs eszközöket is lehet vásárolni, amelyeket az ókorban is használtak. Ilyen például az arany és ezüst ingaórák, a szögmérők, az iránytűk. Ezek olyan kiváló minőségű eszközök, amelyek még mindig nagy népszerűségnek örvendenek az amatőr hajósok, vagy az olyan hajóskapitányok körében, akiknek szenvedélyük a hajózás.

Kapcsolódó cikkek

A legnagyobb kaszinók Európában

A legnagyobb kaszinók Európában

A Comói-tónál található kaszinó is legendás.

Nyáron meglátogatandó úti célok

Nyáron meglátogatandó úti célok

A nyár a felfedezés, a pihenés és az emlékek megteremtésének ideje olyan helyeken, amelyek felkavarják a lelket és felélénkítik az érzékeket.

Navigációs eszközök – mutatjuk mit érdemes beszerezni a hajóra

Navigációs eszközök – mutatjuk mit érdemes beszerezni a hajóra

Amikor hajót vásárolunk, többféle navigációs eszközre is szükségünk lehet.