6 tipp az immunrendszer egészségéért

Ön is minden télen köhög és legalább egyszer nagyon megfázik? Ideje felturbóznia az immunrendszerét! A stressz, az egészségtelen táplálkozás és az alváshiány is kihathat az immunsejtek működésére, ám számos praktika áll a rendelkezésünkre, hogy újra felpörgessük a működését.
6 tipp az immunrendszer egészségéért

1.Fogyasszunk forró, citromos italokat!

A forró, citromos víz nemcsak elegendő C vitamint juttat a szervezetünkbe, hanem belülről is melegíti a testet. Minél inkább fokozódik a nyálkahártya vérbősége, annál erőteljesebb az immunválasz. A gyömbér vagy kurkuma még tovább fokozhatja a hatást.

2. Bármilyen is az idő, menjünk ki a szabadba!

Ha kitesszük magunkat a hidegnek, azzal hosszabb távon felturbózhatjuk az immunrendszerünket, ami a körülmények hatására fokozott készültségbe lép. A cél minél többet mozogni a friss levegőn, akár a szélben is. A szaunázás és a hideg-meleg váltózuhany fokozza a “tréning” hatásosságát!

3. Kanalazzunk csirkehúslevest!

Nagymama levese a Nebraskai Egyetem kutatói szerint is igen hatékony a vírusokkal és baktériumokkal szemben, hiszen csökkenti a gyulladásszintet, ráadásul rengeteg cinket és C-vitamint tartalmaz.

4. Nézzünk szórakoztató tartalmakat!

Bizonyított tény, hogy a nevetés hatására nem csak, hogy csökken a stressz, az immunrendszerünk T-sejtjei is aktiválódnak, amelyek elbánnak a kórokozókkal. Ezért lehetséges, hogy a kiegyensúlyozott, boldog emberek ritkábban betegszenek meg. A nevetésjóga -vagy meditáció még tovább növelheti az immunrendszer hatékonyságát.

5. Figyeljünk befelé 5 percig!

A folyamatos szórakozás csökkenti az immunerőt. Ha csak 10 percet meditálunk naponta, azáltal közel 25 százalékkal csökken a megbetegedés esélye. Ilyenkor jó, ha orron át kezdünk lélegezni, röviden benntartjuk, majd lassan engedjük ki a levegőt.

6. Sportoljunk, de lassan!

A testi aktivitás nagymértékben erősíti az immunrendszert. Fontos ugyanakkor, hogy a kevésbé megerőltető gyakorlatok sokszor eredményesebbek, mint ha teljesen kifulladnánk.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

5 hétköznapi szokás, ami növeli a depresszió kockázatát

5 hétköznapi szokás, ami növeli a depresszió kockázatát

A mentális egészség nem vicc, éppen ezért kell ezzel is legalább olyan intenzitással foglalkozni, ahogy a testeddel.

Apatípusok a filmekből

Ilyen apatípusokra számíthat az udvarló

Az udvarlóknak nincs könnyű dolguk, hiszen a kiválasztott nő meghódítása mellett, a lány családjával is el kell fogadtatnia magát.

A sikeres férfi jellemzői

Ezek egy sikeres férfi jellemzői

Tudod, milyen a sikeres férfi? A cikkben a sikeres férfi jellemzőit mutatjuk be.