A férfi alsóneműk bűvöletében

Mielőtt belekezdenénk, előre le kell szögeznünk, hogy cikkünk annak ellenére, hogy egy rendkívül izgalmas témakört boncolgat, mégis teljesen szubjektív vélemény.
A férfi alsóneműk bűvöletében

Mielőtt belekezdenénk, előre le kell szögeznünk, hogy cikkünk annak ellenére, hogy egy rendkívül izgalmas témakört boncolgat, mégis teljesen szubjektív vélemény.

A férfiaknál úgy működik a fehérnemű meghatározása, hogy "gatya", és ezzel nagyjából el is mondtunk mindent. Persze azért ez ennél egy kicsit mégis összetettebb, így hát kategóriákra bontva górcső alá vesszük az említett ruhadarabok főbb típusait.

Az alsónadrágok

Főbb fazonjait tekintve van a klasszikus fecske típus, illetve a szűkebb és a bővebb szabású, különféle szárhosszúságú boxerek, és boxershortok. Általában itt egy típusra esküszik a férfiember, és ha kell, akkor még az öltönynadrág alá is betuszkolja a hosszabb szárú boxert.

A férfiak többnyire akkor vásárolnak "gatyát", ha már kifejezetten megérett a kollekciójuk a cserére (azaz vagy a lába köz szakadt, vagy a derékrész gumírozás adta meg magát). Az urak sokkal ritkábban használják csábításra az alsóneműiket, hacsak az úgynevezett kőműves dekoltázs nem számít csábításnak, emlékeztetve a közönséget arra, hogy a férfiszemérem egyfajta fiktív fogalom. A viccet kicsit félretéve, elmondhatjuk, hogy szinte teljes mértékben a funkcionalitás és az anyag/méret alapján történik a választás. Persze a szakadtak is jók lesznek még, mert otthon úgyse látja senki és az autót áttörölni is egy szakadt alsógatya a legideálisabb. Anyagát tekintve legyen kényelmes, jól szellőző - azaz minél nagyobb arányban pamut. Sajnos itt sem igazán jellemző a kísérletező kedv, pedig ha belegondolunk, sportoláshoz sokkal kényelmesebb lenne egy kevésbé hosszú szárú, elasztikusabb típus, amiben még a pörgőrúgás is könnyebben megy.

Minta és szín terén sem visszük túlzásba, ha előrecsomagolt "pack"-ban vásároljuk a gatyóinkat, és van benne mondjuk három szín, azzal már nemcsak érezzük, hanem tudjuk is, hogy kellőképpen optimalizáltuk a változatosságot. Miután bevásároltunk, és úgy döntünk, hogy reggel már az új gatyónkban megyünk dolgozni, nagyjából a lakásból kilépve realizáljuk, hogy a mosási útmutatót ki kellett volna vágni, de így a nap végéig szórakoztatni fog minket. A férfiember eleve úgy mos, hogy - ugyan a mosógép megvétele előtt 2-3 hétig minden létező fórumon elmélyed a gépek technológiai paramétereiben, funkcióiban, hogy majdan beállíthassa azt 40 vagy 60 fok-ra, anyagtól, színtől függően - végül egyetlen jól kiválasztott mosási típust használ mindenhez. Van ugyan a gépen madártoll, gombolyag, virág, meg mindenféle piktogram, de ez is épp olyan, mint az alsónadrág-választási algoritmus - nem bonyolítjuk fölöslegesen a folyamatot.

Atléta és trikó

Talán jelentéktelennek tűnhet, de megpróbáljuk szemléltetni. A férfiember nyáron nem szeret trikót viselni, mert meleg van. Pedig nyáron pont azért hasznos, mert meleg van. Gondoljunk csak bele, hogy elmegyünk egy jóféle lagziba, ahol elvárt az elegancia. Szóval duzzogva ugyan, de a társadalmi elvárásoknak megfelelve kirittyentjük magunkat, és amikor tudatosul, hogy 32 fok várható, nem veszünk fel trikót, mert bőven elég az ing és a zakó. Mire a helyszínre érünk, az autó ülése a hátunkon fog díszelegni (függetlenül a légkonditól), amire majd kedvesen felhívják a figyelmünket, és mi frappánsan úgy takarjuk el, hogy rávesszük a zakót (mert az mennyivel hűsebb, mint egy trikó). Ha lerakjuk a zakót, biztosak lehetünk benne, hogy a násznépből legalább nyolcan megörökítik majd a hátunkon elterülő Balatont, még akkor is, ha folyamatosan a fal mellett állunk. Mondjuk, ha megpróbálunk kozáktáncot járni, akkor talán átütő sikert aratunk, és legalább valamivel meg van magyarázva a kínos helyzet. Nos, a lényeg, hogy ha ezt a fajta nem kívánt celebséget el szeretnénk kerülni, akkor az ing alá mindig vegyünk trikót. Aki magától a trikótól fanyalog, az még mindig választhat egy ujjatlan- vagy rövidujjó pólót is erre a célra.

Fürdőköntös és pizsama

A fürdőköntös jelentősége leginkább ott mutatkozik meg, amikor rájön a férfiember, hogy ennek alkalmazásával jelentős mennyiségű törölközési időt spórolhat meg, amit aztán fürdőköntösben flangálásra fordíthat. Ez wellness jellegű létesítményekben (és persze otthon is) igazán menő, és soha nem tudhatjuk, hogy ki néz minket a vízilabda válogatott valamelyik tagjának. A köntös anyagát tekintve olyan érzésünknek kell támadnia, mintha egy óriási törölközőszkafandert öltenénk magunkra, ami még a környezeti viszontagságoktól is véd.

Pizsama terén (ha nem a klasszikus "gatyában" alvás hívei vagyunk) megkülönböztetünk télit és nyárit. Itt az alapvető eltérés a hosszban, illetve az anyag vastagságában keresendő. Szélvédő folyadékok, gumiabroncsok esetében a legtöbb férfi ügyel az adott évszakokra, a pizsamák terén az ilyetén precizitás mégis kevésbé jellemző, holott télvíz idején mindenképp jól jöhet egy hosszabb kivitel.

Zokni

Igen, a zokni is fehérnemű, méghozzá férfiaknál a leginkább fogyóeszköznek minősülő ruhadarab. Reggel először is találni kell két egyformát. Ha hosszú nadrágot veszünk fel, akkor úgy gondoljuk, bőven elég, ha nagyjából az árnyalatok megegyeznek. Többnyire begombócozza “valaki” a párban lévőket, vagy ha mi magunk nem vagyunk párban, akkor megpróbálunk úgy teregetni, hogy nagyjából egymás mellé rakjuk az összetartozó darabokat, hogy utána a szárítóról viszonylag gyorsan tudjunk tájékozódni, ha hirtelen zoknira van szükségünk. Teregetni utáljuk, mert szinte bármi jobb, mint ezekkel a kis ruhadarabokkal kínlódni. Ha például leesik egy-egy zokni, íratlan szabály, hogy a férfiember legalább kétszer-háromszor megpróbálja lábujjal felvenni azt, mielőtt lehajolna érte. Ahogyan az összes alsónemű esetében, itt is a legfontosabb az anyag (igen, pamut). Aki ezt vitatja, vélhetően még nem találkozott a műszálas zoknik sajátos - a társadalmi együttélés normáival összeegyeztethetetlen - mellékhatásával.

Mindent egybevetve a férfiember alsóruházata jelentősen puritánabb és kevésbé színes, mint a hölgyeké. Az elsődleges szempont a komfortérzet, melyet az anyag és a méret határoz meg. Anyag terén általánosságban elmondható, hogy a gyártók már ügyelnek arra, hogy jól szellőzzön és kényelmes legyen. Méret szempontjából pedig szerencsére léteznek üzletek, ahol figyelnek azokra is, akik kevésbé konfekcióméretek.

Kapcsolódó cikkek

Felfrissítenéd ruhatáradat? Ezeket szerezd be mindenképp!

Felfrissítenéd ruhatáradat? Ezeket szerezd be mindenképp!

A frissesség tavaszi lehelete lassan behatolna a ruhatáradba is? Nagy gardróbszellőztetésbe kezdenél?

Férfi farmernadrág. férfi rövidnadrág, bermudanadrág

Férfi farmernadrág. férfi rövidnadrág, bermudanadrág

A Tchibo webáruház heti ajánlatából válogattunk.