Milyen élettartammal rendelkeznek a Dell akkumulátorok?

A hordozható gépek, vagy másnéven laptopok esetében az akkumulátor élettartama kardinális kérdés lehet. Ezen a téren természetesen a nevesebb gyártók termékei jobban teljesítenek. Éppen ezért az alábbiakban azzal foglalkozunk részletesebben, hogy milyen élettartammal rendelkeznek például a Dell akkumulátorok és a hasonló neves gyártmányok.
Milyen élettartammal rendelkeznek a Dell akkumulátorok?

Mitől függ az akkumulátor élettartama?

Legelőször is azt kell tisztázni, hogy egy adott akku esetében, legyen az gyári, vagy utángyártott mitől függ pontosan az élettartam. A modern Li-ion és Li-po akkumulátorokat ugyanis ma már nem szükséges formázni, nem létszükség kifejezetten gondozni, a kisütés is már a múlt fogalma. Az egyes akkumulátorok élettartama mégis eltér, ami az alábbiaknak köszönhető:

Akkuk cellaszáma

Az energiatárolók esetében a cellaszám nagyon sokat nyom a latba. A piacon ma már megtalálható 2-től 12 cellásig sok mindent. Teljesen logikus módon minél több cella található egy akkuban, annál tovább bírja üzemidővel. Emiatt például egy 6 cellás Dell latitude akkumulátor típus jóval tovább bírja a strapát, mint egy 3 cellás verzió.

Energiatároló kapacitás

Természetesen a cellaszám mellett más tényezők is számítanak, amik közül szót érdemel az akku kapacitása is. Ezen a téren a mAh jelölést érdemes figyelni, ami az akku kapacitás mértékegysége. A mAh, vagy milliAmperóra lényegében az eltárolt elektromos töltés mennyiségét határozza meg számunkra, amiből aztán az adott laptop táplálkozhat.

Összességében tehát egy Dell akkumulátor esetében is a cellaszám és a kapacitás a fő tényezők, amik az élettartamra s kihathatnak, de ezen felül a külső tényezők is jelentősen befolyásolhatják egy akkumulátor életének hosszát.

Túlzott igénybevétel hatása az akksira

Még a minőségi Dell akkumulátorok esetében is sokat ronthat az élettartamon, ha túlzott igénybevételnek van kitéve az adott energiatároló egység. Ezen a téren például egy nagyobb kijelzővel ellátott laptophoz párosított kisebb akkumulátor rendkívül gyorsan merülhet. Ez pedig közvetve az élettartamot is negatívan befolyásolhatja. Hasonló problémát okozhat ezen a téren, ha nagy teljesítményű videókártyát, vagy magas fényerőt használunk a mindennapok során.

Nem megfelelő körülmények közötti használat hatása

A modern akkumulátorok bár alapvetően tartósak, de egy gyenge pontjuk még a mai napig fennáll. Ez a körülményekre való érzékenység, melyből a hőmérséklet okozhatja a legtöbb galibát.

Mivel a laptopok működésük közben sok hőt termelnek, így annak megfelelő elvezetését is igyekeznek biztosítani a laptopgyártók. A túlhúzott teljesítmény, az ölben tartás azonban nem ideális körülmény használat során, hiszen a keletkező plusz hő az akkumulátor élettartamát is jelentősen csökkentheti.

Az akkumulátorok azonban a túlságosan hidegre sem reagálnak jól, ezért mindenképp kerülendő például a téli időszakban a buszmegállóban való használat, vagy maga a tartós cipelés sem a hidegben.

Összegezve

Egy Dell, Asus, vagy bármely más ismert gyártó terméke sem sokkal jobban védett a rossz körülmények, vagy a nem megfelelő használat ellen. Természetesen azonban a megbízható gyártóktól származó akksik még mindig jobb alternatívát kínálnak élettartam terén is, mint az ismeretlen eredetű, olcsóbb verziók.

Kapcsolódó cikkek

Honnan tudod, hogy megbízható fogadási weboldalon jársz?

Honnan tudod, hogy megbízható fogadási weboldalon jársz?

Legyen gyanús, ha részletes játékszabályzat sincs rajta.

Milyen élettartammal rendelkeznek a Dell akkumulátorok?

Milyen élettartammal rendelkeznek a Dell akkumulátorok?

Ezektől a tényezőktől függ az akkumulátor élettartama.

Indie játékok, amelyeket érdemes figyelned

Új indie játékok, amiket érdemes figyelned

Az év legjobban várt indie játékainak részletei és megjelenési dátumai.